Ervaringspagina Georgio

‘Het heeft mijn leven veranderd’

Georgio van Daal is 23, heeft een goede baan mét doorgroeimogelijkheden als support engineer bij IT-dienstverlener Itility en is daarnaast zijn eigen bedrijfje gestart. Waarmee hij genoeg verdient om rond te komen, leuke dingen te doen met zijn familie en te sparen. Hoe anders was dat nog geen jaar geleden. “Ik leef nu in een heel andere wereld. Mijn toekomst was totaal onzeker. En geld was er altijd te weinig. Maar ik heb een kans gekregen én benut.” “Je hebt dóórgezet”, voegt Benjamin Truijen van BEE-Ideas toe. “Terwijl je zoveel ballen hoog te houden had. Je bent tot het naadje gegaan. Op wilskracht. En dat is knap.”

Wat vooraf ging

Georgio komt al jong op eigen benen te staan. En redt zich op zich prima; als heftruckchauffeur heeft hij verschillende banen in de logistieke dienstverlening. Totdat hij daardoor op zijn 20e rugklachten krijgt. Georgio weet niet waar hij moet beginnen om ander werk te vinden. Dan wijst een tante hem op Benjijtoekomstproof.nl.

Samen met loopbaancoach Karin Frensch zoekt Georgio uit waar zijn kwaliteiten zitten en welke branches voor hem interessant zijn. Tijdens corona heeft hij de ICT ontdekt en daar veel mee zitten oefenen. Dat treft: uit zijn arbeidsmarktheroriëntatie komt een duidelijk profiel naar voren met persoonlijkheidseigenschappen, talenten en drijfveren die aansluiten op een baan in de ICT-branche. Daarvoor moet hij wel een opleiding volgen. En dat is een probleem: Georgio moet werken om in zijn levensonderhoud te voorzien.

Dan komt BEE-Ideas in beeld, een stichting die met een ontwikkeltraject en scholing in de praktijk de verbinding legt tussen de krapte op de ICT-arbeidsmarkt en enthousiaste, gemotiveerde werkzoekenden. Samen met allerlei partijen kijkt Benjamin of ze financieel iets kunnen doen voor Georgio, zodat hij het traject kan doorlopen én zijn vaste lasten kan betalen. Dat lukt.

Moeilijke maanden

Voorjaar 2022 start Georgio zijn traineeship en gaat hij aan de slag als software developer bij Interconnect. Er volgen 6 heel moeilijke maanden. “In die periode waren er 2 overlijdensgevallen in mijn familie. Ondertussen moest ik rondkomen met heel weinig geld. Ik was erg gespannen. Heb zelfs een paar keer overwogen om te stoppen.” Benjamin: “Je zat bovendien in een pittig team met stevige collega’s. Je bent echt in het diepe gegooid. Een ware vuurdoop. Maar je hebt het gedáán! Ik geloof ook dat ervaring opdoen in de praktijk de enige manier is om zelfvertrouwen te krijgen. Vertrouwen in je technische hart en de richting die je hebt gekozen. En daar heb jij een succes van gemaakt.”

In augustus rondt Georgio het traineeship af. Maar daarmee is hij er nog niet. Nu moet hij op zoek naar een baan. “Met nog maar weinig ervaring en daar liep ik bij sollicitaties wel tegenaan. Dat was erg demotiverend. En vooral eng. Ik had alles gegeven tijdens het traineeship en dan kan ik geen baan vinden.” Maar dan, Georgio is dan 2 maanden op zoek, meldt zich via LinkedIn een recruiter. “Of ik me wilde laten omscholen bij Itility. Natuurlijk wilde ik dat! Ik moest een assessment doen, dat ik op één puntje niet haalde. Maar ik kreeg een herkansing: ik werd uitgenodigd voor een boot camp met 15 anderen om mezelf te bewijzen. Binnen een dag moesten we een streamingdienst realiseren en presenteren. Ik werd als enige uitgekozen. Op basis van mijn motivatie en doorpakken.” Inmiddels is Georgio’s contract verlengd.

Vastbijten, focussen en de ervaring pakken

“Zo’n verhaal, dat is waar ik het voor doe!”, glundert Benjamin. “Georgio heeft pittige tijden gehad in de periode bij ons. Als je door die pijn heen kunt, dan kun je wel wat. Technieken zijn te leren, maar goed communiceren, passie voor IT en doorzettingsvermogen niet. Dat zijn kwaliteiten – en die heb jij, Georgio. Je hebt een grote prestatie geleverd!” Georgio: “De traineeship zelf vond ik niet eens zo spannend. Geen inkomen en niet kunnen werken aan mijn toekomst wél. Dat voelde heel levensbepalend. Het vastbijten, focussen en die ervaring pakken heeft me zelfvertrouwen gegeven. Dank je wel voor die kans, Benjamin! Het heeft mijn leven veranderd.”

Nu is het voor Georgio zaak de lijn door te zetten. “Voorlopig zit ik bij Itility helemaal om mijn plek. Ik leer veel en wordt veel gesteund, dat helpt mijn persoonlijke groei. Ik ben trots op wat ik bereikt heb, maar weet ook: er staat me meer te wachten. Eens kijken hoe ver ik het kan schoppen!”

Ook bijdragen aan IT-perspectief voor enthousiaste en gemotiveerde mensen als Georgio en zo op een sociale manier de IT-capaciteit van je bedrijf vergroten? Kijk eens op de website van Sociaal-Innovatieplan.

Karin Frensch, VCP/De Unie
‘If you can dream it, you can make it!’

Als loopbaancoach begeleidde Karin Georgio op weg naar zijn succesverhaal. Een hobbelige weg, want ze had heel wat vasthoudendheid nodig om alle neuzen dezelfde kant uit te krijgen. “Maar als iemand deze kans verdiende, om zich te ontwikkelen én weer in zichzelf te geloven, was het Georgio wel. Dus daarvoor wilde ik me graag hard maken. En kijk hem nou eens. Hij is zó gegroeid! Echt schitterend! Mijn motto – en dat van Walt Disney – luidt: If you can dream it, you can make it. Georgio is daarvoor het bewijs en ik hoop een inspiratie voor vele anderen!”