Ervaringspagina Petra

‘Het belangrijkste als startende ondernemer is te weten wat je precies wilt, waar je goed in bent en hoe jij wilt dat het eruit gaat zien’

Petra (60) woont al haar hele leven in Zutphen. Ze is ooit opgeleid als textielinkoopster aan de textielschool in Enschede. Na verschillende banen in de damesmode is ze als leidinggevende op de textielafdeling bij IKEA in Duiven gestart. Daar heeft ze de opvolgende 26 jaar diverse functies bekleed, zowel in de vestigingen in Nederland als op het hoofdkantoor in Zweden.

Een droom om voor haarzelf te beginnen

Ze heeft haar hele werkende leven al het plan om voor haarzelf te beginnen gehad, maar ze heeft het nooit doorgezet. Er was altijd wel een reden om het niet te doen. Haar baan in loondienst was altijd veeleisend. Ze werkte veel meer dan veertig uur per week, dus ze had nooit veel energie over om naast haar ‘gewone’ werk een eigen bedrijf op te zetten. “Op het moment dat IKEA ging reorganiseren, zag ik de mogelijkheid om voor mijzelf te beginnen.”

“Ik heb een leeg ondernemingsplan gedownload en ik ben vervolgens gewoon gaan typen. Het belangrijkste is te weten wat je precies wilt, waar je goed in bent en hoe jij wilt dat het eruit gaat zien.” Ze heeft daarna zelf een website gemaakt. Ook heeft ze de tijd genomen om aanvullende cursussen in haar (nieuwe) vakgebied te volgen: interieur- en tuinontwerp.

“Ik richt mij op klanten die al iets ouder zijn, bij wie de kinderen uit huis zijn en – vaak nog één keer – gaan verbouwen of verhuizen. Hun drijfveer is om het ‘nu eens goed aan te pakken’ en dan word ik gevraagd voor een interieurplan. Bij een verbouwing gaat meestal ook de tuin op de schop. Ik bied daarom beide opties aan: interieur- én tuinontwerp. Dat is een vrij unieke combinatie.”

Coach gaf handvatten voor effectieve marketing

Het marketing gedeelte dat komt kijken bij een eigen bedrijf liet haar twijfelen aan het ondernemerschap. “Ik kreeg geen nieuwe klanten via social media. Al mijn vrienden en familie liketen mijn berichten. Heel lief, maar ik heb delers nodig. Daarnaast bleek dat schetsen en tekeningen van interieurs of tuinen niet veel likes opleverden. Mijn ondernemingscoach van Benjijtoekomstproof heeft mij bij mijn online positionering en marketing enorm geholpen.”

“Het is leuk om te zien dat de doelgroep waar ik op focus daadwerkelijk reageert. Ik ben het meest trots op het feit dat klanten mij aan anderen aanbevelen én dat mijn allereerste klant weer gaat verhuizen en mij als eerste belt om te helpen met het interieur.”