Opstellen van een goed cv of LinkedIn-profiel
Opstellen van een goed cv of LinkedIn-profiel
Nieuwsbericht | 01-09-2022 | 15:27
Wat zet je tegenwoordig eigenlijk op je cv of LinkedIn-profiel? Jezelf digitaal aanprijzen is voor velen een lastige opgave. Het voelt al snel over de top of ongemakkelijk om jezelf te moeten verkopen. Het is dan ook een vak apart om je eigen personal brand te vinden of aan jobmarketing te moeten doen. Daar gaan we je mee helpen!
In dit artikel geven we je 5 praktische tips, maar ook 5 absolute ‘don’ts’ als het gaat om het opstellen van een goed cv of LinkedIn-profiel.
Het cv is al lang niet meer alleen een feitelijke opsomming van werkervaring en opleiding(en). Het gaat er steeds meer om, om jezelf te laten zien als persoon. Wie ben je, wat vind je belangrijk en wat wil je uitstralen naar je toekomstig werkgever? Zo zie je steeds vaker een persoonlijke introductie van 3-4 regels op een cv. Hierin leg je kort uit wat je hebt gedaan, maar ook welke competenties je bezit. Wat maakt jou uniek? Op LinkedIn kun je dit kwijt onder het kopje ‘Info’. Hierbij is het handig om bepaalde zoekwoorden te gebruiken. Deze vind je bijvoorbeeld in de vacaturetekst. Zo kun je beter gevonden worden door Recruiters op LinkedIn of als je jouw cv op een vacaturesite plaatst. Daarnaast vind je competenties (ook wel: vaardigheden, skills of eigenschappen) terug op een cv en op LinkedIn. We leven op dit moment in een extreem krappe arbeidsmarkt: nog nooit stonden er zoveel vacatures open tegenover een zeer beperkt aantal werkzoekenden. Dit zorgt ervoor dat er een enorme ‘mismatch’ is op de arbeidsmarkt. De gevraagde eisen vanuit werkgevers komen niet overeen met de kwalificaties van werkzoekenden. De meeste werkgevers hebben inmiddels door dat ze daarom hun aannamebeleid moeten aanpassen. Steeds meer werkgevers zoeken daarom naar specifieke competenties bij sollicitanten. Het is dus slim om je competenties te vermelden op je cv en je ‘Vaardigheden’ aan te vullen op LinkedIn. Wat moet je nog meer weten om een perfect cv of LinkedIn-profiel op te stellen?
We geven je vijf praktische tips:
- Een (zakelijke) profielfoto
Je toekomstig werkgever wil nu eenmaal graag een indruk krijgen van jou als persoon. (N.B. Zoek jij niet ook op LinkedIn je toekomstig leidinggevende op?) - Werkervaring? Houd het kort en bondig!
Ga op zoek naar wat je werk anders of specifiek maakt en benoem niet de standaardtaken:
Niet (X): Administratieve handelingen doen.
Wel (V): Het verwerken van zo’n 8-10 personeelsdossiers in systeem (X) p/dag. - Gebruik cijfers om je ervaring kracht bij te zetten
Het verschilt nogal of je leiding gaf aan een team van 3 of 50 medewerkers. - Lijst met competenties (vaardigheden, skills of eigenschappen)
Wees hierin onderscheidend en specifiek. Er zijn weinig mensen die niet leergierig zijn, dus wat betekent dit voor jou? N.B. Flexibel. Betekent dit dat je ook in de avonduren wilt werken, je snel in kan springen op veranderingen of goed bent in yoga?. - Gebruik cijfers om je ervaring kracht bij te zetten
Het verschilt nogal of je leiding gaf aan een team van 3 of 50 medewerkers. - Gebruik ‘bulletpoints’ voor opsommingen
Het menselijk oog wordt nu eenmaal aangetrokken door lijstjes. Maak daar gebruik van.
En vijf absolute don’ts:
- Chronologische volgorde LinkedIn doet dit automatisch voor je, maar ook een cv stel je achronologisch op. Je meest recente werkervaring komt dus bovenaan.
- Werkervaring ouder dan ±10 jaar
Ben je in 2001 vakkenvuller geweest? Vraag jezelf eens af of dit relevant is voor je toekomstige werkgever. Tip: Gebruik ‘diverse banen’ en som de minder belangrijke werkervaring op. Zo laat je geen gat vallen op je cv. - Meer dan 2 pagina’s
We leven in een tijd waarin alles sneller wordt. Ook hebben selecteurs/recruiters vaak een aandachtsspanne van nog geen 10 seconden… Beperk je daarom tot max. 2 pagina’s. - Burgerlijke staat, geboorteplaats, volledig adres, geboortedatum
Een cv, maar ook LinkedIn, wordt hierin steeds anoniemer. Alleen je woonplaats volstaat tegenwoordig. Contactgegevens vermeld je uiteraard wél. - Spelfouten
Ze komen helaas nog steeds vaak voor. Laat je cv én LinkedIn-profiel nalezen.
Referenties vermelden op je cv? In sommige branches (bv. zorg en onderwijs) worden referenties nog wel gebruikt. In de meeste gevallen echter niet meer. Je kunt je referenties daarom beter kwijt op LinkedIn. Daar heten ze ‘Aanbevelingen’. Nog een allerlaatste tip: laat je leidinggevende, collega of klant eens een positieve aanbeveling schrijven. En vermeld vervolgens je LinkedIn-profiel op je cv. Succes!
Hulp nodig bij het opstellen van een goed cv of LinkedIn-profiel? Je kunt mogelijk via je huidige werkgever een loopbaancheck aanvragen. Hierin helpen we je om de juiste stap in je carrière te zetten en komen cv/LinkedIn ook aan bod.
Ook aan de slag met je loopbaan?
Zo werkt Toekomstpro(o)f
Alles wat we doen, is erop gericht om jou weer aan prettig werk te helpen. Het hele traject is maatwerk, volledig afgestemd op jouw situatie, wensen en doelen. Dat kan er zo uitzien:
1. Je meldt je gratis aan en vult je gegevens in.
2. Wij bellen je voor een intake.
3. Je krijgt een coach uit jouw regio.
4. Je coach en jij voeren een aantal gesprekken en stellen een plan van aanpak op.
5. Je doet geavanceerde tests of volgt onze hooggewaardeerde workshops.
6. Je coach helpt jou zoeken naar passend en prettig werk.
7. Wil je je laten omscholen? Dan helpen we je aan de juiste opleiding.
Meld je vóór 1 oktober 2022 aan, dan profiteer je optimaal van ons ruime aanbod!
Klaar voor de eerste stap?
Meld je gratis aan!